Ekonomi denildiği zaman bir ülkede dengeleri sağlayan belki de tek kesim KOBİ’lerdir. Bütün Devlet liderleri de bunun bilincindedir. Bu nedenle de KOBİ işletmelere bir çok destekler sağlar. Ülkemizde bu destekleri ise hibe olanlarını KOSGEB aracığı ile tedarik ederek. Kredi faizsiz desteğini ise de kendine ait banka olan Türkiye Halk Bankası ile finanse etmektedir.
KOSGEB; KOBİ Finansman desteği 2022 yılında Halkbank üzerinden 50.000 TL üst limitli olarak verilmektedir. Başvuruda bulunan KOBİ şayet Gazi, 1. derece Şehit yakını yada kadın ile %40 engelli raporuna sahipse bu miktar 70.000 TL kadar çıkar. Daha yüksek rakamlarda kredi kullanmak isteyen KOBİ için ise Halkbank; rotatif, spot, ticari taşıt alımı ile taksitli işletme kredisini de Nisan 2022 de senelik %14.75 faiz oranıyla verir. Halkbank aracılığı ile KOBİ işletmelere verilen destekler bu iki şekilde oluşmaktadır. Bunun harici bir de KOSGEB KOBİ destekleri mevcuttur. Bunlar nelerdir? Tüm bu kredi ve KOSGEB KOBİ desteklerine nasıl başvuru yaparız da diyorsanız, sayfamızı okumak için sadece 3 dakika zaman ayırmanız yeterli olacaktır.
KOBİ’lere Özel Verilen Devlet Destekli Krediler Nelerdir?
Ülkemizde devletimiz tarafından KOBİ’lere yönelik sağlanan bir çok ekonomik anlamda teşvikler mevcuttur. Bunlar daha çok ekonomik anlamda KOBİ’leri rahatlatacak olan projelerdir. Devletimiz gün geçtikçe bu projeleri daha çok genişletmektedir. 2022 yılında bu desteklerini arttırarak giren devletimiz KOBİ’lere daha çok KOSGEB ve Türkiye Halk Bankası aracılığı ile elini uzatmaktadır. Dönemsel zamanlarda tüm esnaflara vermiş olduğu faizsiz krediler haricinde bir çok hibe teşviklerini de yine her yıl olduğu gibi bu yılda bu iki kurum aracılığı ile şartlara uygun olmanız halinde sağlamaya devam etmektedir. Gelin şimdi hep birlikte 2022 yılında tüm KOBİ bünyesinde işletmesini idare eden vatandaşlarımıza sağlanan imkanlardan bahsedelim.
KOSGEB’den KOBİ’lere 2022’de 12 Programla Tam Destek!
KOBİ’lere her alanda ihtiyaç duydukları desteği sağlamak amacı ile devletimiz KOSGEB aracılığı ile yardım elini uzatmaktadır. Bir çoğu karşılıksız yani ”HİBE” olarak sunulan bu imkanlar ile sadece nakit ihtiyaçlarınız karşılanmak ile kalmayıp ihtiyaç duyacağınız birçok alanda desteği de programlara göre alabilmekte siniz. Şuan için tam 11 farklı program ile siz KOBİ’lere sunulan programların başlıkları ve kısaca içerikleri şu şekildedir.
Gelişen İşletmeler KOBİ Destek Programı; 9 Kasım 2015 tarihinde kurulmuş olan bu programda BORSA İSTANBUL Gelişen İşetmeler piyasasında işlem görmesi ve sermaye piyasasında fon temin edilmesini sağlamak amacı ihtiyaç duyulan danışmalık ve denetim hizmeti almak için yapılan giderlerin karşılanmasına yönelik kurulan bir programdır. Ayrıntılar, için tıklayınız.
KOBİ Finansman Destek Programı; Finansal, istihdam veya işletmenin üretim ve kalitesinin artırılmasına yönelik yapacağı harcamaları anlaşmalı olan bankalardan faizsiz kredi alarak sağlaması için kurulmuş olan bir programdır. Üst limit şuan için 500 bin TL ve vade ise en fazla 48 aydır. Detaylar burada..
Laboratuvar Hizmet Uygulaması; 9 ilde yer alan laboratuvarlardan ürün kalitenizi arttırmak adına hizmet almanız için kurulmuştur.
Uluslar Arası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı; Alt yapısının ülkemizde sağlanan teknolojik ürünlerin uluslar arası pazarda yer bulması amacı ile kurulmuş olan bir programdır.
İş Birliği Güç Birliği Destek Programı; KOBİ’leri bir araya getirmek amacı ile kurulmuş destek programıdır.
Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama; Fikrinizi teknolojiye dökmek isteyen KOBİ’ler için oluşturulan programdır.
Genel Destek Programı; Benim şahsen en çok beğendiğim programdır. Çünkü içinde bir KOBİ’nin ihtiyaç duyacağı tüm paketler mevcuttur. Bunlardan başlıca olanları ise; Yurt içi fuar ve tanıdım destekleri, eğitim ve nitelikli eleman istihdamı, lojistik ve danışmanlık destekleri gibi.
KOBİGEL; Rekabet gücünüzü arttıracak projelere verilen teşviklerdir.
AR-GE İnovasyon; Teknolojiye ve bilime dayalı projelerin desteklenmesi için kurulmuştur.
Endüstriyel Uygulama; Yeni bir ürünün kalitesinin artırılması amacı ile yapılan giderler
TEKNOPAZAR; Teknolojik alanda faaliyet gösteren KOBİ’lerin uluslar arası pazarda rekabet güçlerinin arttırılması
KOBİ TEKNO YATIRIM; Teknolojik ürün ihracatını arttırmaya yönelik atılan adımlar.
Güncel aktif durumdaki KOSGEB KOBİ Destek Programlarını buradan bulabilirsiniz.
Destek Programlarına Nasıl Başvurabilirsiniz?
Sizin için oluşturulan bu destek programları kapsamında herhangi bir teşviki alabilmeniz için ilk olarak mutlaka KOBİ statüsünde olmanız şarttır. KOBİ nedir? daha önce sizler için açıklamıştım. Şayet belirtilen kriterler içerisinde bir KOBİ iseniz, bahse geçen programlardan istifade edebilmeniz için bazı adımları KBS denilen sistem üzerinden sağlamanız gerekir. Bunlar ise şunlardır.
İlk olarak KOSGEB’e ilk kayıt başvurusunu yapmalısınız.
Daha sonra e-KOBİ girişi yapınız.
KOBİ beyannamesi doldurma ve güncelleme işlemlerini sağlayınız.
Destek programı KBS üzerinden doldurunuz.
KOBİ’lerden Aranan Şartlar:
Devlete herhangi bir vergi borcunun olmaması.
Banka kredi notu değerinin risk içeren alanlarda yer almaması.
Gerek duyulması halinde ipotek ve kefil temin edebilmesi.
Aranan bu şartlara sahip mi değilseniz? Hiç üzülmeyin! Çünkü nakit ihtiyaçlarınızı biraz daha az yumuşatılmış şartlarda sağlaya bilirsiniz. Bu şartlar neler? Nasıl ve hangi bankalara başvuru yapacağım diyorsanız. Sizi hemen ⇓ alt başlığımıza davet edeyim.
Ticari Kredi Hesaplama 2022 (Halkbank & Ziraat & Vakıfbank)
KOSGEB yada TESKOMB haricinde ticari kredi için direk Halkbank, Vakıfbank, Ziraat ve diğer özel bankalara da başvuru yapabilirsiniz. Tabi, bu yapacağınız başvurulardaki ticari kredilerin bir faiz oranı olacaktır. Ama doğruyu söylemem gerekirse de Devlet faiz destekli olmadığı için başvuru yapacağınız ticari kredi veren bankalar sadece iki şeye bakacaktır. İlk olarak Findeks KKB notunuz. 2. olarak ise ticari kredi üst limitinin belirlenebilmesi için en az 3 ila 6 aylık mali bilanço raporunuz tur. BAĞKUR yada herhangi bir GİB borcunuzun olmasına kesinlikle bakılmayacaktır. Aranan bu 2 şarta sahipseniz, KOBİ & esnaflara hangi bankalar faiz oranları kaç olarak kredi veriyor bir görelim. Sonra geri ödeme planını bu faiz oranlarına göre hesaplama yaparak oluşturalım.
Esnafa ticari kredi veren bankalar tablomuza baktığımızda. Bu ay için en iyi faizli olarak kredi + geri ödeme planı için en uzun imkanı sağlayan 3 banka dikkatimizi çekiyor. Bu 3 bankamızda bir çoğumuzun bildiği gibi Devlete ait kamu bankaları olmaktadır. Yani Ziraat Bankası & Vakıfbank ve Türkiye Halk Bankası tır.
Devlete ait bu 3 bankamız esnaflarımıza sadece düşük ve uzun faizli ticari kredi vermekle de kalmadığını söylemem gerekiyor. Ayrıca geri ödeme planını isterseniz 6 ayada 1 olarak dahi planlamaktasınız. Kullandıracakları ticari kredinin ise üst limiti 275.000 TL kadar çıkmaktadır. Bu faiz ve geri ödeme imkanlarına göre 100.000 TL bir ticari kredi çekmek için 3 kamu bankamızdan herhangi birine başvuru yapmanız halinde geri ödemen planınız ise şu şekilde oluşacaktır.
Ticari kredi başvurusu için Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat bankası tercihinde bulunmayı geri ödeme hesaplama tablomuza göre karar verdiyseniz. Başvuruları KOBİ departmanlarına aşağıdaki belgeleri yanınızda getirerek yapabilirsiniz.
-T.C. kimlik belgeniz
-Ticari sicil gazetesi
-Oda kayıt belgesi
-Vergi levhası
-Noter onaylı imza sirküleri
-Adi ortalıklı var ise sözleşmesi