KOBİ’lere Hızlı Destek Programı Nedir, Kimler Başvurabilir?
Mikro ve küçük işletmeler, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsten en çok etkilenen alanlardan biri oldu. KOSGEB, bu işletmelerin salgından daha az etkilenmesi ve istihdamın sürdürülebilmesi amacıyla Hızlı Destek Programı’nı devreye sokmaya hazırlanıyor.
İçindekiler
Hızlı Destek Programı Nedir?
KOSGEB tarafından hazırlanan Hızlı Destek Programı, salgın şartlarında faaliyetlerini sürdüren mikro ve küçük işletmelerin istihdamları devam ettirmelerini ve yeni personel istihdam edebilmelerini hedefliyor. Program; ticaret, hizmet, bilimsel Ar-Ge, bilgisayar programlama ve imalat sektörlerindeki şirketleri kapsıyor. Gerekli şartları sağlayan MKİ’ler, program kapsamında ödeme alabiliyor.
- Mikro ve küçük işletmelerin 1981 ve sonrasında doğan, son 3 yıl içerisinde 180 günden fazla çalışmamış üniversitelerin önlisans, lisans veya mesleki ya da teknik liselerden mezun en az 1 yeni personel istihdam edeceğine dair taahhüt vermeleri gerekmektedir. Yeni istihdam edecekleri kişilerin 12 ay boyunca çalışması mecburidir.
- İşletmenin sahibi kadınsa veya yeni istihdam edilen kişi kadınsa personel başına destek 10 bin TL artış gösteriyor.
- MKİ’ler işe alınan ve 12 aylık istihdamı koruyan her personel başına 100 bin TL geri ödeme desteği alıyor.
- Başvuru tarihinden önceki ay işletmelerde çalışmayan personeller “yeni” statüsünde değerlendiriliyor. Küçük işletmeler 5, mikro işletmeler ise 5 personele kadar destek alabiliyor.
Hızlı Destek Programı Hangi İşletmeleri Kapsıyor?
KOSGEB tarafından uygulanacak olan “Hızlı Destek Programı” mikro ve küçük işletmeleri kapsıyor. İşletmelerin sınıflandırılması ise şu şekildedir:
- Mikro İşletme: Yıllık 10 kişiden daha az istihdamı bulunan ve mali bilançosu ya da yıllık net satış hasılatından herhangi birinin 5 milyon TL’yi aşmadığı şirketlerdir.
- Küçük İşletme: Yıllık 50 kişiden daha az istihdamı bulunan ve mali bilançosu ya da yıllık net satış hasılatından herhangi birinin 50 milyon TL’yi aşmadığı şirketlerdir.
Yukarıdaki şartları sağlayan şirketler, Hızlı Destek Programı’ndan yararlanabilirken bir diğer kriteri de sağlamaları gerekiyor. İkinci şart ise belirtilen sektörlerde hizmet veriyor olmak.
Bir diğer önemli nokta ise mikro ve küçük işletmelerin NACE kodlarının KOSGEB’in destek listesinde yer alması gerekliliğidir. NACE ikili ya da altılı kodları KOSGEB destek listesinde yer almayan işletmeler bu fırsattan faydalanamıyor.
Hızlı Destek Programı Ödemeleri Ne Zaman Alınır?
KOSGEB’in son aylardaki en popüler destek programları arasında yer alan Hızlı Destek Programı’nın ödemeleri 6 ay + 6 ay şeklinde iki taksit şeklinde peşin olarak gerçekleştiriliyor.
Hızlı Destek Programı’nın Geri Ödemesi Hangi Tarihlerde Yapılacak?
Hızlı Destek Programı, ilk 24 ay geri ödemesizdir. 2 yılın sonunda başlayan ödemeler 4’er aylık 6 taksit şeklinde yapılacak. Ödenen tutara ise herhangi bir faiz ya da komisyon eklenmiyor.