KOSGEB

KOSGEB'ten "Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Projesi"

Covid-19 salgınından Mikro ve Küçük işletmelerin çok çabuk etkilendiği ve zarar gördüğü su götürmez bir gerçek. KOSGEB, Mikro ve Küçük işletmelere; Dünya Bankası veüJaponya Uluslararası İşbirliği Ajansı - (JICA) ile birlikte "Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Projesi"ni hayata geçiriyor.

Projenin amacı; üimalat ve bunun tamamlayıcısı olan öncelikli sektörler ile Covid-19 salgını etkilerinin nispeten yoğun olduğu diğer sektörlerdekiüMKİ(Mikro ve Küçük İşletmeler)’ lerin faaliyetlerini sürdürebilmelerininüveügeçmiş dönem ortalamaüistihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerinin sağlanması.

Program başvuruları 31 Mart 2022’ye kadar yapılabilecektir. Program başvurusuna geçici onay verilen işletmelerin, istihdam edilen personel için ödeme talebi yapabilecekleri son tarih 25 Mayıs 2022’dir. Geri ödeme başlangıcı ise 2024 yılının Mayıs ayı olarak belirlenmiştir.

KOSGEB tarafından hazırlanan “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı” ile;üimalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ve bazı hizmet ve ticaret sektörlerindekiüMKİ’lere faizsiz ve teminatsız geri ödemeli işletme sermayesi desteğiüsağlanacak.

Buradan e-Devlet üzerinden T.C. Kimlik Numaranızı girerek adınıza kayıtlı mikro veya küçük işletme varsa başvurabilirsiniz.

MKİ HIZLI DESTEK PROGRAMI KAPSAMINDA UYGULANACAK FAİZSİZ VE TEMİNATSIZ GERİ ÖDEMELİ DESTEK:

İmalat,übilgisayar programlama,übilimsel Ar-Ge sektörleriüile Covid-19 salgınının nispeten daha fazla etkilediğiübazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki MKİ’lere:

- 1981 ve sonrası doğumlu, son 3 yılda 180 günden fazla çalışmamış üniversite veya mesleki ya da teknik lise mezunu en az bir yeni personelin “12 ay boyunca istihdam edilmesi taahhüdü”,

Başvuru dönemi ilanından önceki 12 aylık ortalama istihdamın korunması” şartı ile;

yeni istihdam edilecek personel başına 100 Bin TL geri ödemeli desteküverilecektir. İşletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise, destek personel başına 10 Bin TL artırımlı olarak uygulanacaktır. Başvuru dönemi ilan tarihinden önceki ayda işletmede çalışmıyor olan personel “yeni” kabul edilecektir.üüMikroüişletmeler en fazlaü2üpersonel,üküçüküişletmeler en fazlaü5üpersonel için destek alabilecektir.üü

Destekten yararlanabilecek MKİ’lerin sektör listesiüwww.kosgeb.gov.trüadresinde yayınlanmaktadır. Listeyi indirmek içinüTIKLAYINIZ.ü

MİKRO VE KÜÇÜK İŞLETMELERE HIZLI DESTEK PROGRAMI BAŞVURU KRİTERLERİ:

Program aşağıdaki iki destek bileşeninden oluşmaktadır:

Birinci bileşende; 2019 yılında asgari 75 Bin TL net satışı hasılatı olan hedef sektörlerdekiüMKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir.

İkinci bileşende; 2017 ve sonrasında kurulan hedef sektörlerde faaliyet gösterenüyenilikçi genç MKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir.

İki bileşendenüyalnızca birineübaşvuru yapılabilecektir. 2021 yılı Aralık ayındanüönceki başvuru dönemi yararlanıcıları, şartları karşılamaları ve yeni başvuru döneminde de başvuru yapmalarıühalinde önceden yararlandıkları destek tutarı dikkate alınmaksızın destek alabilecektir.

Aşağıdaki mikro ve küçük işletmeler, KOSGEB Veritabanında kayıtlı olmaları ve KOBİ Beyannamelerinin güncel ve onaylı olması şartıyla başvuru yapabilecektir:

Ölçek kriteri:

Mikro ve küçük ölçekli işletmeler (MKİ’ler) başvurabilecektir.

Sektör kriteri:

Her iki bileşene; güncel KOBİ Bilgi Beyannamesindeki NACE Rev 2 faaliyet kodları arasında; Program Kapsamındaki Sektörler Tablosundaki kodlardan biri olan MKİ’ler başvurabilecektir. Program Kapsamındaki Sektörler Tablosuüwww.kosgeb.gov.trüadresinde yayınlanmaktadır. Listeyi indirmek içinüTIKLAYINIZ.ü


2019 yılında asgari gelir hacmine ulaşmış olma kriteri:

Covid-19 salgınından önce de aktif olduğu kabul edilen MKİ'ler başvuru yapabilecektir. Gelir İdaresi Başkanlığı mali kayıtlarına göre 2019 yılında asgari 75.000 TL net satış hasılatı elde edilmiş olması, salgından önce aktif işletme olmanın kanıtı sayılacaktır. Bu kriter 2017 ve sonrasında kurulan ve İkinci Bileşene başvuran yenilikçi genç işletmelerde aranmayacaktır.


Sadece İkinci Bileşen için; yenilikçi genç MKİ olma kriteri:

ü2017 ve sonrasında kurulmuş olup desteğe başvuru tarihi itibariyle aşağıdaki şartlardan herhangi birini sağlayan yenilikçi genç MKİ’ler başvurabilecektir:

-ü Merkez ya da şube adresi itibariyle TEKMER veya TGB’de faaliyet gösteren MKİ’ler.

- Kamu kaynaklarıyla desteklenen Ar-Ge ve/veya inovasyon projesi başarı ile tamamlanmış veya projesinin süresi devam etmekte olan MKİ’ler.

- 2017 ve sonrasında patent belgesi almış olan MKİ’ler.

- 2017 ve sonrasında Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi (TÜR deneyim belgesi) almış olan MKİ’ler

Aşağıdaki belirtilen işletmeler başvuruda bulunamayacaktır:


- Dünya Bankası tarafındanükısıtlanan sektörlerdekiüişletmeler bu desteğe başvuramayacaktır.ü

- İşletmeler, Başvuru Formunu doldururken varsa yasal sınırların üzerinde vadesi geçmiş vergi – SGK borçlarını kapatacaklarını veya yasal sınırların altına indireceklerini veya tecil ya da taksitlendireceklerini beyan ederek başvuru yapabilecektir. Bu işletmelerin destek ödemesi alabilmesi için, destek ödemesi öncesinde yasal limitlerin üzerindeki vergi – SGK borçlarını kapatmış veya tecil ya da taksitlendirmiş olmaları gerekecektir.

ü
Destek kapsamında yeni istihdam edilebilecek personelde aranan şartlar:

- Üniversite (2 yıllık ve üstü) ya da mesleki ve/veya teknik lise mezunu olmalıdır.

- Başvuru döneminin ilan edildiği aydan önceki ayda MKİ’de çalışmıyor olmalıdır.

- Başvuru döneminin ilan edildiği aydan itibaren son 3 yıl içinde toplam SGK 4A’lı prim günü sayısı 180’den fazla olmamalıdır.

- 1981 ve sonrası doğumlu olmalıdır.

  • Yabancı uyruklu personel istihdam edilemez.

ü
Başvuru dönemi ilan tarihinden önceki ayda işletmede çalışmıyor olan personel “yeni” kabul edilecektir. Personelin başvurudan ya da geçici / kesin onaydan sonra işe alınması veya işletmede ilk kez işe alınıyor olması gerekmez.ü

DESTEK TÜRÜ VE LİMİTLERİ:

MKİ’lerden başvuru sırasında alınan taahhütnamedeki “geçmiş dönem ortalama istihdamının muhafaza etme”, “yeni personelin istihdam etme” ve “desteği 24 ay ödemesiz dönemi takiben taksitler halinde KOSGEB’e geri ödeme” taahhütlerine istinaden “teminatsız veüfaizsiz geri ödemeli destek” verilecektir.ü üü

Destek tutarı:

Yeni istihdam edilecek her bir personel içinü100.000 TLügeri ödemeli destek verilecektir. üİşletme sahibi kadın ise veya işletmenin %51 ve üstü hissesi tek başına bir kadın ortağa ait ise ya da işe alınan personel kadın ise geri ödemeli destek tutarı her bir personel içinü110.000 TLüolacaktır.ü

İşletme sahipliği veya kadın personel istihdamı ile ilgili ek ödeme sadece bu durumlardan biri için yapılacaktır.ü

Destek kapsamında istihdam edilebilecek azami personel sayısı:

Mikro işletmeler en fazlaüpersonel, küçük işletmeler en fazlaüpersonel için destek alabilecektir.

Ölçeğe göre asgari ve azami destek tutarları*Mikro (en fazla 2 personel)Küçük (en fazla 5 personel)
100.000 TL** / personel100.000 TL (min.)220.000 TL (maks.)100.000 TL (min.)ü 550.000 TL (maks.)

*: İşletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise destek personel başına 110 B TL olacaktır.

**: Başvuru Formunda MKİ’nin uygun gider türlerindeki tahmini harcama tutarı düşükse, düşük olan tutar esas alınacaktır.

Destek kapsamındaki uygun giderler:

MKİ’lere, aşağıda belirtilen aylık düzenli giderleri karşılayabilmeleri için geri ödemeli işletme sermayesi desteği ödenir.

- Personel giderleri

- İşyeri kirası

- Düzenli işletim giderleri (elektrik, ürün / hizmet üretimi ve tesis işletimine ilişkin doğal gaz gideri, su gideri, iletişim giderleri, sanayi bölgesi / sitelerine ödenen atık toplama giderleri)

- Malzeme giderleri (Destek başvurusundan önce üretim için tedarikçilerle siparişe bağlanmış hammadde veya sarf niteliğindeki üretim malzemesi giderleri)


İkinci bileşen yararlanıcıları için ilave uygun gider:ü

- Teknolojik faaliyet giderleri (patent, telif, teknoloji lisanslama, test ve belgelendirme giderleri)


Destek ödemesi talep edilen tarihten önceki aydan başlamak üzere 12 aylık süre içinde gerçekleşmesi öngörülen uygun giderlerin toplam tahmini tutarı Başvuru Formunda belirtilir.

DESTEK ÖDEMESİ ALMA ŞARTLARI:

KOSGEB Veritabanında kayıtlı, bilgileri güncel ve faal olma şartı:ü MKİ; KOSGEB Veritabanına kayıtlı ve KOBİ Beyannamesi güncel, program kapsamındaki sektörlerde faal olan bir işletme olmalıdır.

-üProgram başvurusu yapılmış ve geçici onay almış olma şartı:üMKİ;üwww.kosgeb.gov.trüadresinde yayınlanan Başvuru ve Uygulama İşlemleri Takvimindeki süre içinde KOBİ Bilgi Sistemi (KBS) üzerinden online olarak Program Başvuru Formunu ve Destek Taahhütnamesini doldurmalı / onaylamalıdır. Bütçe imkanları dahilinde başvuru sırasına göre başvurulara KOSGEB tarafından geçici onay verilecek ve KBS üzerinden geçici onay bildirimi yapılacaktır.

Şartlara uygun yeni personeli istihdam etmiş ve ödeme talebi başvurusu yapmış olma şartı:üKBS üzerinden geçici onay bildirimi alan MKİ; üaynı takvimde belirtilen son tarihe kadar şartlara uygun personeli istihdam etmeli ve KBS üzerinden online olarak Ödeme Talep Formu doldurmalı / onaylamalıdır. Kesin başvuru ve destek ödeme onayı, başvuru dönemi ilanından önceki 12 aylık ortalama istihdamın korunması, şartlara uygun personelin istihdam edilmesi ve MKİ’nin yasal sınırların üzerinde vadesi geçmiş ve tecil / taksitlendirme yapılmamış vergi – SGK borcu olmaması şartıyla verilecektir. MKİ’lerinüödeme talebi başvuru sırasına göre,übütçenin yeterli olduğu sayıdaki işletmenin kesin onayı verilecektir.üü

İstihdam taahhütlerinin kontrolünde SGK kayıtları esas alınacaktır.