Site icon Kobi Haberleri

Yeni E-ihracat Destekleri Nelerdir?

ihrc

İthalat İhracat Danışmanlığı

E-ticaretin yaygınlaşması ihracatı büyük ölçüde kolaylaştırmıştır. Amazon, eBay, Etsy gibi bilinen pazar yeri platformlarıyla veya doğrudan kendi e-ticaret siteniz üzerinden yurt dışına satış yapabilirsiniz. Ürünlerinizi internet üzerinden Türkiye dışına satmaya başlamak için E-ihracat nedir? başlıklı yazımızı okuyarak detaylı bilgi edinebilirsiniz. Türkiye’den yurt dışına yapılan satışlar ihracat kapsamında değerlendirildiği için çeşitli desteklere tabiidir.

Ticaret Bakanlığı, fiziki ve dijital ürün satışı yapan firmalar için belirli dönemlerde hibe seçenekleri sunar. Yurt dışına açılmayı ve markanızı uluslararası pazarda bilinir hâle getirmeyi düşünüyorsanız e-ihracat destekleri sizin için uygun olabilir. Söz konusu kapsamda yer alan destekler ve detaylarını ise aşağıdaki başlıklardan öğrenebilirsiniz.

Yeni E-ihracat Destekleri Nelerdir?
Türk şirketlerinin uluslararası pazarda varlık göstermesi ekonomi için bir kazanım olarak kabul edilir. Bu yüzden, Ticaret Bakanlığı tarafından ihracat yapmayı düşünen şirketlere destek olma amacıyla hibeler yürürlüğe konur. Bu hibeler; ürün ve hizmetlerin satışı, pazarlaması ve şirketlerin pazarda tanınır hâle gelmesi için yapılan masrafları karşılar. E-ihracat devlet desteği ise spesifik olarak online mecralar üzerinden satış yapan şirketler için sunulur. Yurt dışında varlık göstermeyi planlayan Türk şirketleri için Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF)kurulmuştur. Hibelerin finansmanı bu fon tarafından sağlanır.

Yeni E-ihracat Desteği Verilmesinin Amaçları Nelerdir?
E-ihracat destekleri öncelikle Türk firmalarının yurtdışına açılmasını sağlamak için verilir. Uluslararası pazarda varlık göstermek için gereken ortamların sağlanması, pazarlama ve tanıtım faaliyetlerin yapılması gibi konularda fon sağlamak desteğin temel amacıdır. Bu finansmanlar sayesinde Türk şirketlerinin rekabet ortamında güçlenmesi sağlanır. Söz konusu kapsamda gereken masraflar fon aracılığıyla sübvanse edilir.

Şirketlerin büyüyüp gelişebilmesi için yapılan harcamalar da e-ticaret ihracat desteği kapsamında yer alır. Pazar araştırmalarının sorunsuz bir biçimde yapılması için gereken masraflar destek fonundan karşılanır. Lojistik ve pazarlama dâhilindeki çalışmaların yapılması da aynı şekilde destek kapsamında yer alır.

Yeni E-ihracat Desteklerinden Kimler Faydalanabilir?
Web sitesi ve uygulama üzerinden satış gerçekleştiren firmalar e-ihracat desteklerinden faydalanabilir. Bu kapsamda fiziki veya dijital ürün satan şirketler desteklenir. Yurt dışına açılmayı planlayan KOBİ’ler için özel destekler bulunur. Bilişim sektöründe yer alan birçok ürünün ülke dışında pazarlanması için gereken masraflar da söz konusu fondan karşılanır. Dijital oyun, e-spor, blok zincir yazılım teknolojileri, siber güvenlik, akıllı şehir ve yeşil dönüşüm uygulamaları gibi ürünlerin satışını yapan firmalar desteklere başvurabilir.

E-ihracat Desteklerinden Faydalanmanın Şartları Nelerdir?

E-ihracat desteklerinden yararlanmak için öncelikle Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen sektörlerde faaliyet göstermek gerekir. Şirketin devlet desteklerinden yararlanmak için uygun koşullara sahip olması da önemli bir kıstastır. Online mecralardan ürün satışı yapmak için başvuruda bulunan firmaların web sitesi üzerinden faaliyet göstermeleri gerekir. Sitenin satış yapılacak ülkelerin dilinde yayın yapması gerekir. Markanın söz konusu ülkelere göre lokalizasyon çalışmaları yapması da önemlidir. Diğer yandan, e-ihracat destekleri için satışı yapılan ürünlerin yerli üretim olması koşulu vardır. Bu kriterleri karşılayan firmalar desteklerden yararlanabilir.

E-ihracatta Devletin Verdiği Destekler Nelerdir?
E-ticaret ihracat desteği kategorisinde birçok farklı kalem bulunur. Bunların temel amacı markanın yurt dışı pazarında yer edinmesi için gereken masrafların karşılanmasıdır. Firmanın her ihtiyacı ve masrafı için ayrı ödeme kalemleri oluşturulur. Teşviklere başvurmadan önce gereksinimlerinizi belirlemeniz bu açıdan önemlidir. Başvuru ve yararlanma süreçleri hakkında bilgi edinmek için E-ihracat Teşvik Rehberi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Marka Tescil ve Korunma Desteği

Firmanızın yurt dışında bir marka adı altında faaliyet göstermesi gerekir. Söz konusu marka kimliğinin taklit edilmemesi, reklam ve pazarlama çalışmalarında kullanılabilmesi için tescil edilmesi elzemdir. E-ihracat destekleri paketinde marka patentine yönelik teşvik ödemeleri de mevcuttur. Söz konusu desteğin kapsamında karşılanan masraflar şunlardır:

Aynı isimde farklı bir tescil olup olmadığının araştırılması
Markanın faaliyet gösterilen ülkedeki resmî kurumlara kaydedilmesi
Patent bürosu hizmet giderleri
E-ihracat destekleri kapsamında yukarıda söz edilen masrafların%60’ı fon yardımıyla karşılanır. Marka tescilinin yenilenmesi bu ödemelerin kapsamında değildir.

Pazar Araştırması Seyahat Desteği

Herhangi bir ülkede faaliyete başlamadan önce piyasa durumunu görmek faydalı olur. Bunun için yurt dışı gezileri gerekebilir. E-ticaret destekleri kapsamında söz konusu araştırma seyahatleri için de hibe sağlanır.

Bu destek en fazla 2 çalışanın seyahat etmesi için geçerlidir. Hibelerden yararlanılarak maksimum 3 ülkeye ve en fazla 20 gün süren seyahatlerin masraflarını karşılayabilirsiniz. Söz konusu destek kapsamında aşağıdaki masrafların ödemesi fondan karşılanır.

Tren, otobüs ve uçak biletleri
Araç kiralama giderleri
Konaklama giderleri
Yukarıdaki giderlerin%70’i devlet ödeneğiyle karşılanır. Bu kapsamda gezi başına 5000 dolara kadar yapılan masraflar ödenir. Söz konusu e-ihracat destekleri bakanlık tarafından belirlenen 30 ülkeye yapılan geziler için geçerlidir.

Rapor Desteği

Ticari aktivitelerin sorunsuz işlemesi için çeşitli raporlar gerekir. Pazar araştırması, veri izleme ve değerlendirme raporları marka etkinliği için önemlidir. Ayrıca, şirketin yurt dışında faaliyet gösterirken çeşitli kurumlara hukukî analiz raporu vermeniz gerekebilir. Tüm bunlarla birlikte yabancı şirketlerin satın alınması için de kurumunuzdan bazı raporlar talep edilir. E-ihracat destekleri söz konusu raporlar için verilen masrafları da kapsar. Bu destekler kapsamında rapor masraflarının %60’ı fondan karşılanır. Destekten yararlanan firmaların aşağıdaki koşulları yerine getirmeleri gerekir.

Hazır raporlar (alınacaksa) en az 2 yıllık olmalı
Bakanlık ön onayı alınmış olmalı
Bu koşulları sağlayarak Ticaret Bakanlığı tarafından verilen rapor desteğine başvurabilir ve masraflarınızı buradan karşılayabilirsiniz.

Şirket Satın Alma Desteği

Yurt dışında faaliyet gösteren şirketleri satın alarak firmanız bünyesine katmak uluslararası pazarda varlık göstermek için iyi bir seçenek olabilir. Bakanlık ön onayına sahipseniz e-ticaret destekleri kapsamında şirket satın alma hibesinden yararlanabilirsiniz.

Satın alım sürecinde birtakım mali ve hukukî rapor giderleri gerekir. Bu raporlar da destek kapsamına dâhildir. Söz konusu desteklerde satın alma masraflarının %60’ına kadar devlet tarafından karşılanır.

Belge Desteği

Ürünlerinizi yurt dışı pazarında satarken çeşitli belgeleri edinmeniz faydalı olur. Örneğin, hayvansal içerik kullanılmayan gıda ürünleri üretiyorsanız vegan sertifikası almanız gerekebilir. Bu belgeleri edinmek için ise faaliyet gösterdiğiniz ülkedeki yetkili kurumlara ve özel araştırma birimlerine başvurarak ücretli hizmet almanız gerekir.

E-ihracat destekleri kapsamında söz konusu belge ve sertifikalar da karşılanır. Bu süreçte masrafların %60’ı oranında hibe sağlanır. Yıllık 600.000 TL’ye kadar olan masraflar bu destekler kapsamında devlet tarafından karşılanır. Önceki yıllarda bu kalemler için yapılan harcamaların %50’si karşılanırken rakam bu yıl %60’a çıkarılmıştır. Markanız ve ürünleriniz için gereken belgeleri bu teşvik ile edinebilirsiniz. Bu sayede yurt dışındaki müşterilerinize ürünlerinizin kalitesi hakkında güvence verebilirsiniz.

Birim Desteği

Şirketlerin yurt dışı birimlerinin açılması ve işletilmesi için de e-ihracat destekleri kapsamında ödenek sağlanır. Bu kapsamda; mağaza, ofis, showroom ve diğer fiziki mekânların kiralama/kullanım hakları için gereken masraflar karşılanır. Söz konusu masraflar birim başına %60 oranında belirlenir. Bu hibelerde yıllık 1.440.000 TL’lik bir sınır vardır.

Birim desteği çeşitli koşullara tabiidir. Şirketler kira gideri desteğinden her bir ülke için en fazla 5 yıl yararlanabilir. Ayrıca söz konusu desteklerde en fazla 10 birim sınırı vardır. Bu destekler, şirketlerin işbirliği içinde oldukları kurumlar için de geçerlidir.

Pazara Giriş Desteği

Herhangi bir ülkede faaliyete başlamayı düşünüyorsanız pazara giriş desteğinden yararlanabilirsiniz. Bu destek, ürünlerin yurt dışında pazarlanması için yapılması gereken masrafları karşılar. Söz konusu teşvik paketinde aşağıdaki kalemler için ödeme yapılır.

Markanın yerelleştirmesi için yapılan çalışmalar
Dijital dosya hazırlama
Hazırlanan dosyaların çoğaltılması ve barındırılması
Sanal gerçeklik entegrasyonu
Yukarıda söz edilen masraflara yönelik yapılan masrafların %60’ı devlet tarafından karşılanır. Bu kapsamda yapılan masraflar için yıllık 2.400.000 TL’lik bir üst limit söz konusudur.

Reklam ve Tanıtım Desteği

Ürünlerinizin yurt dışına satışını yapmak için markanızın bilinirliğini sağlamanız gerekir. Bu da reklam ve tanıtım çalışmalarıyla mümkün olur. Marka bilinirliğini arttıracak çalışmalar için e-ihracat destekleri kapsamında verilen ödeneklerden yararlanabilirsiniz.

Söz konusu desteklerde yıllık 9.600.000 TL’ye kadar bir ödenek çıkarılması söz konusudur. Bu kapsamda, reklam ve tanıtım çalışmaları için ödenen masrafların %70’i devlet tarafından karşılanır. Markanız ve ürünleriniz için yapılan reklam, PR, pazarlama ve tanıtım çalışmaları bu destek kapsamında finanse edilir. Geçtiğimiz yıl bu masrafların %60’ı karşılanırken 2022 yılı uygulamalarında bu oran %70’e çıkarılmıştır.

Facebook, Youtube, Google, Instagram gibi dijital medya platformlarından yapılan reklamlar da e-ihracat destekleri kapsamındadır. Markanızın tanınmasını sağlayacak faaliyetlerin masrafları için hibe alarak yurt dışı pazarına sağlam bir adım atabilirsiniz.

Fuar desteği

Fuarlar, marka bilinirliğinin sağlanması için önemlidir. Bu etkinliklere katılarak firmanızın yurt dışında ve sektörünüzde tanınmasını sağlayabilirsiniz. E-ihracat destekleri kapsamında verilen ödenekler fuarların yanı sıra kongre, konferans ve seminerler için yapılan masrafları da kapsar. Bu kapsamda; ulaşım, bireysel katılım ve tanıtım bedelleri devlet tarafından karşılanır.

%60 oranında verilen destekten yararlanmak için bazı koşullar vardır. Bunun için bakanlık tarafından uygun görülen etkinliklere katılmak gerekir. Her organizasyon başına 300.000 TL’ye kadar ödeme yapılır. Prestijli fuar ve etkinliklerde ise bu miktar 600.000 TL’ye kadar çıkar.

Komisyon Desteği

Ürünlerinizin yurt dışındaki marketlerde, mağazalarda dağıtılması için bazı aracı kuruluşlara komisyon ödemeniz gerekebilir. Bunun için gereken masrafları e-ihracat destekleriyle karşılayabilirsiniz. Ticaret Bakanlığı teşvikleri kapsamında komisyon başına %70 oranında destek sağlanır. Bu desteklerde yıllık 3.600.000 TL’lik bir sınır söz konusudur. Acentelere yapılan ödemelerde de aynı üst limit vardır. Ancak bu kurumlara yapılan masrafların en fazla %60’ı karşılanır.