B2C Modeli Nedir?
Yerli ve yabancı üretici firmalarla çalışmanın avantajlarından bahsetmeden önce B2B ve B2C iş modellerini anlatmak faydalı olur. Söz konusu satış modellerinde tedarikçi seçimi hayati bir öneme sahiptir. Doğrudan son tüketiciyi hedefleyen satışlar B2C olarak tanımlanır. Başka bir ifadeyle işletmeden tüketiciye yapılan perakende satışlar bu şekilde adlandırılır.
İşletmeler arasında gerçekleşen satış faaliyetleri B2B olarak adlandırılır. Söz konusu model, son tüketiciye yapılmayan satışları kapsar. Örneğin; traktör parçaları üreten bir firmanın tarım tesisine ürün satması bu kapsamda yer alır.
Yerli Üretici Firmalar ile Çalışmanın Avantajları Nelerdir?
Operasyon süreçlerinizin hızlı bir biçimde ilerlemesini istiyorsanız yerli üretici firmalarla çalışmak isabetli bir seçim olabilir. Türkiye içindeki şirketlerle iş birliği yaptığınızda, ödeme ve teslimat gibi işlemler gümrük engelleri olmadan hızlı bir biçimde gerçekleşir. Bu sayede lojistik açısından avantaj elde etmek de mümkündür. Ayrıca yerli firmalarla daha kolay iletişim kurabilir ve taleplerinizi hızlı bir biçimde iletebilirsiniz.
İletişim Kolaylığı
Yerli üretici firmalar ile çalıştığınızda, aynı dili kullandığınız ve aynı ülke içerisinde yer aldığınız için iletişiminiz daha kolay olur. İletişimin kolay olması da doğal olarak, üretim sürecini daha yakından anlayabilmenizi ve üretim aşamasında isteklerinizi daha rahat belirtmenize de olanak tanır. Bununla beraber aynı zaman dilimi içerisinde yer aldığınız için iletişimde saat farklılıklarından kaynaklı aksamalar da olmamış olur. Bu da iş takibini daha da kolaylaştırır.
Tedarik Süreci Kısalır
Aynı ülke içerisinde yer almak, tedarik süresini de ciddi şekilde kısaltmaktadır. Bu da üretici firmalar ile çalışmak, iletişimi kolaylaştırır ve ürünlerinizi tedarik etmenize yardımcı olur. Yurtdışındaki firmalardan ürün tedariklerinde kargo sürelerinin artması, stok yenileme sürelerini de artıracağı için yoğun dönemlerde elinizdeki stokların tükenmesine neden olabilir.
Tedarik Maliyetleri Daha Düşüktür
Yerli üretici firmalar ile aynı ülkede yer aldığınız için kargo süreleri kısaldığı gibi kargo maliyetleri de daha düşük olacaktır. Stok yenileme sürecinde ürün tedariği yapmak istediğinizde nakliye için daha düşük ödemeler yaparsınız.
Ürünleri Yerinde İnceleyebilirsiniz
Yerli üretici firmalar ile çalışmanın avantajlarından biri de üretilen ürünleri yerinde inceleyebilirsiniz. Ülke içi seyahatin daha kolay olması nedeniyle, üretim yerine giderek, ürün kalitesini ve üretim sürecini yerinde inceleme şansınız olur. Bu da aldığınız ürünlerin kalitesini birinci elden görme imkanı sağlar.
Daha Esnek Ödeme Metodlarından Yararlanırsınız
Yerli üretici firmalarla çalışmak daha esnek ödeme yöntemlerini kullanmanızı olanaklı kılar. Bazı yurtdışı firmalar belli ödeme metodlarını kullanmayabilir ve bu da sizin için uygun olmayabilir. Aynı zamanda döviz ile ödemeler yapmanız, üretim için ödediğiniz maliyetlerin sürekli olarak değişmesine de neden olabilir.
Yerli Üretici Firmalar ile Çalışmanın Dezavantajları Nelerdir?
Yerli üretici firmalarla çalışmak maliyet ve ürün çeşitliliği gibi konularda dezavantaja sebep olabilir. Türkiye’de belli iş kollarında gelişmiş bir endüstri üretimi söz konusudur ancak bu bütün alanlar için geçerli değildir. Dolayısıyla, Türk firmalarıyla çalışırken ham madde veya ürün tedariki gibi konularda sorun yaşamanız olasıdır. Olası riskleri hesaplayarak bu dezavantajlardan kurtulmak mümkündür.
Üretim Maliyetleri Daha Yüksek Olabilir
Yerli üretici firmalarla çalıştığınızda, onların üretim maliyetleri yurtdışındaki firmalara kıyasla daha yüksek olabilir. Ham madde alımları, iş gücü maliyetleri gibi arka plandaki giderler, ürünün üretim maliyetini artırabilir.
Üretim Kapasitesi Limitli Olabilir
Yerli firmaların üretim kapasitesi de fabrikanın büyüklüğüne göre limitli olabilir. Belli bir talep gelmemesi durumunda, üretici firma kapasitesini artırmak istemeyecektir. Bu durumda da sürekli olarak limitli bir kapasite ile size üretim yapabilirler. Bu da satış kapasitenizi artıramamanıza neden olacağı için şirketinizin büyüyememesine neden olabilir.
Tek Bir Üreticiye Bağlı Kalmak Tedarik Sorunlarına Neden Olabilir
Tek bir yerli üretim firma ile çalışmak ve ona bağlı olmak, tedarik sorunları da oluşturabilir. Tek bir firma ile çalıştığınızda, bu firma herhangi bir aksaklık yaşadığında doğrudan bu durum size de yansıyacaktır. Üretimin yavaşlaması ya da durması, yeni ürün tedarik edememenize neden olacağı için sizin işiniz de bu durumdan doğrudan etkilenir.
Yerli Üretici Firmalarla İletişim Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Lojistik hizmeti, yerli üretici firmalarla iletişim kurarken dikkat edilmesi gereken hususlar arasındadır. Ürünün kaliteli olması kadar söz konusu niteliğin teslimat süreçlerinde korunması da önemlidir. Gelişmiş kargo ve lojistik ağına sahip bir üretici seçerek satış süreçlerinizin kaliteli olmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle gıda ve sağlık ürünleri gibi hassas mamullerde gerekli lojistik koşullarının sağlanmasına dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
Ürün veya ham madde tedarik ederken devlet desteklerinden yararlanmak mümkündür. Bu süreçte KOSGEB hibelerinin yanı sıra diğer ödenek ve kredilerden de yararlanabilirsiniz. Bütçe hesabı yapmadan önce söz konusu destekleri araştırmanızı tavsiye ederiz. Başvurunuzun kabul edilmesi hâlinde tedarik masraflarını uygun faizli krediler veya hibeler ile karşılamanız mümkün olabilir.
Yabancı Üretici Firmalar ile Çalışmanın Avantajları Nelerdir?
Yurt dışındaki üretici firmalarla çalışmak; maliyet, ürün çeşitliliği ve network oluşturma gibi konularda avantaj sağlar. Yabancı üretici firmalarla çalışmak daha geniş bir ürün skalasında tedarik sağlamanızı mümkün kılar. Özellikle toplu miktarda ürün ve ham madde almayı düşünüyorsanız yurt dışı firmaları arasından bir seçim yapmanızı tavsiye ederiz. Yabancı şirketlerle bağlantı kurarak portföyünüze yeni tüketiciler eklemek mümkündür. Söz konusu bağlantılar özellikle B2B iş modelinde avantaj sağlar.
Yerli Üretime Kıyasla Maliyetler Daha Düşüktür
Yabancı üretici firmalar, iş gücü ve üretim bandı konusunda yerli firmalara kıyasla daha düşük maliyetlerle ürünlerinizi üretebilirler. İş gücünün ucuz olması, üretim bandının geniş olması daha yüksek kapasitede ürünü, daha düşük maliyetlerle tedarik etmenize olanak tanır.
Daha Çok Alternatifiniz Olabilir
Üretim için birden fazla alternatifiniz de olabilir. Yurtdışında ürünlerinizi üretebilecek birden fazla üretici bulma şansınız daha yüksektir. Bu sayede farklı üreticilerden ürün tedarikleri yapabileceğiniz için bir firmayla sorun yaşasanız dahi stoklarınızı sürekli olarak yenileme şansınız olur.
Yurtdışında Üretici Bulmak Nispeten Kolaydır
İstediğiniz kalitede istediğiniz ürünlerin üretimini yapabilecek firmaları bulmak, yurtdışında daha kolaydır. Birçok üretici firma, farklı pazaryerleri ya da platformlarda kendilerini duyurdukları için ya da reklamlarla kendilerini öne çıkardıkları için internet üzerinden bu firmalara kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Yüksek Adette Üretim Yaptırabilirsiniz
Yurtdışındaki üretici firmalar genellikle geniş üretim bantlarına sahip olurlar ve bu sayede tek seferde yüksek adette ürün tedariği yapabilirsiniz. Bu da tek siparişte yeterli miktarda stok getirtmenize olanak tanır. Tek seferde yüklü miktarda sipariş vermeniz, üretim maliyetlerini de daha fazla düşüreceği için ürün maliyetlerinizi de düşürebilirsiniz.
Yabancı Üretici Firmalar ile Çalışmanın Dezavantajları Nelerdir?
Yurt dışında üretici firmalarla çalışmak, birtakım riskleri ve dezavantajları da beraberinde getirir. Kısa vadede ürün ihtiyacınız varsa yabancı şirketlerle çalışmak iyi bir fikir olmayabilir. Yurt dışından uygun fiyatlarla ürün almak mümkün olmakla birlikte bütçe belirlerken gümrük ve nakliye süreçlerini hesaba katmak gerekir. Riskler hakkında bilgi sahibi olarak dezavantajları önlemek mümkündür.
Nakliyet Masrafları Yükselir
Yurtdışından bir firma ile çalıştığınızda, nakliye maliyetleriniz de artacaktır. Özellikle hacimli ürünleriniz varsa, uçak ya da gemi ile ürünlerin nakliyesinin yapılması gerekecektir. Bu nedenle de maliyetlerinizi düşürmek adına yüksek adette sipariş vermeniz gerekir. Bu durumda da deponuzun olması gerekecektir ve depo maliyetleriniz de bu oranda artış gösterebilir.
Tedarik Süreci Uzar
Uzun mesafeden ürünlerin geliyor oluşu maliyetleri etkileyeceği gibi ürünün size ulaşım sürecini de uzatacaktır. Bu nedenle de stok yenileme sürecinde, stok alt limitlerinizi yüksek tutmanız ve siparişleri önceden tahmin ederek, yeni ürün siparişlerini iyi koordine etmeniz gerekir.
Gümrük Sorunları Yaşanabilir
Yabancı üretici firmalar ile çalışmak ürünleriniz gümrükte takılmasına ya da birtakım sorunlar yaşanmasına neden olabilir. Ürünün gümrükte kalması hem ürünün değerini düşürecektir hem de sizin bu ürünleri stoklarınıza eklemenizi geciktirecektir. Gümrükteki sorunlar nedeniyle beklenmeyen maliyetler de ortaya çıkabilecektir.
Ürünleri Yerinde İnceleyemeyebilirsiniz
Üretici firma yurtdışında olduğu için üretim aşamasını ve üretim kalitesini görmek için bu firmayı ziyaret etmeniz zorlaşır. İlk başlarda kontrol amaçlı bu firmaları ziyaret etseniz dahi sürekli olarak bu kontrolleri yapamazsınız. Bu da ürünlerinizin kalitesini doğrudan etkileyebilir. Bu nedenle de üretim kalitesinin standart olması için belli anlaşmalar ve sözleşmeler yapmanız gerekebilir.
Yabancı Üretici Firmalarla İletişim Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Yabancı üretici firmalarla çalışmak zaman zaman iletişimi zorlaştırabilir. Dolayısıyla bu süreçleri daha çok yazılı olarak gerçekleştirmeniz tavsiye edilir. Saat farklı, telefon konuşmaları için bir engel oluşturabilir. Talepleriniz e-mail üzerinden ileterek bu konudaki engelleri ortadan kaldırabilirsiniz.
Dil bariyeri yabancı firmalarla iletişime geçerken dikkat edilmesi gereken bir husustur. Yurt dışındaki şirketlerle İngilizce üzerinden iletişim kurmak mümkündür. Çeviri hatalarından kaynaklanan sorunları önlemek için e-postanızı göndermeden önce kontrol etmeniz tavsiye edilir. Yabancı dil bilen bir personel çalıştırarak mail trafiğinin sorunsuz olmasını sağlayabilirsiniz.
Yerli Firmalarla mı Yoksa Yabancı Firmalarla mı Çalışmanız Gerektiğine Nasıl Karar Vermelisiniz?
Yerli ve yabancı üretici firmalar ile çalışmanın avantajları sektöre göre değişiklik gösterir. Örneğin; tekstil ürünleri satıyorsanız yerli şirketleri tercih etmek maliyet ve zaman açısından daha avantajlı olur. Yüksek teknoloji ürünleri için ise yabancı şirketleri tercih edebilirsiniz. Tedarikçi seçimi yapmadan önce ihtiyaçlarınızı maliyet, kalite gibi kriterlere göre belirlemeniz faydalı olur. Bu sayede satış süreçleriniz için en doğru seçimi yapabilirsiniz.