BDDK’dan yapılan açıklamada, bu düzenlemenin, bankaların yatırım kredisi verme işlevlerini koruyarak kredi risk yoğunlaşmalarını daha etkin yönetmelerine katkı sağlamak amacıyla yapıldığı belirtildi. Karara göre, bankaların kaldıraç oranları ile ilişkilendirilen yeni kredi sınırları kademeli olarak uygulanacak.
Kredi Sınırları ve Kaldıraç Oranları
Yeni düzenleme kapsamında, bankaların kaldıraç oranları (ana sermayenin, yönetmelikte hesaplanan risk tutarına oranı) dikkate alınarak kredi sınırları belirlendi. Buna göre:
- Kaldıraç oranı %0 veya daha fazla olan bankalar için kredi sınırı %35
- %10 veya daha fazla olanlar için %40
- %20 veya daha fazla olanlar için %45
- %30 veya daha fazla olanlar için %50
- %40 veya daha fazla olanlar için %55
Ayrıca, bireysel bir gerçek veya tüzel kişiye ya da bir risk grubuna verilebilecek krediler için de benzer oranlar uygulanacak, ancak bu oranlar 5’er puan daha yüksek olacak.
İstisnalar ve Geçiş Süreci
İstanbul Takas ve Saklama Bankası AŞ ile İller Bankası AŞ bu düzenlemeden muaf tutuldu. Öte yandan, 1 Ocak 2020 sonrası kurulan ve kaldıraç oranı %10 veya daha fazla olan kalkınma ve yatırım bankaları için, faaliyet izinlerinden itibaren 5 yıl boyunca belirlenen kredi sınırları 5 puan azaltılarak uygulanacak.
Düzenlemeye uyum sağlanması için bankalara belirli bir geçiş süresi tanınırken, yönetmeliğe aykırı durumlar tespit edilirse aşımın giderilmesi için süre tanınacak ve bu süre içinde idari para cezası uygulanmayacak.
Bu yeni düzenlemeyle birlikte, yatırım bankalarının sermaye yapıları güçlendirilerek, kredi risklerinin daha kontrollü yönetilmesi hedefleniyor.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bankaların dahil oldukları risk gruplarına kullandırdıkları krediler hariç, 3 yıldan uzun vadeli kullandırılan proje veya yatırım kredileri ile finansman sağlamak amacıyla edinilen ortaklık paylarının bu karar kapsamında kredi sınırlamalarına tabi olmamasına, işbu karar tarihi itibarıyla 1. maddede yer alan sınırlara ilişkin aşım bulunması halinde, oluşan bu aşım tutarlarının 31 Aralık 2025 tarihine kadar yüzde 10'unun, 31 Aralık 2026 tarihine kadar yüzde 30'unun, 31 Aralık 2027 tarihine kadar yüzde 60'ının ve 31 Aralık 2028 tarihine kadar yüzde 100'ünün giderilmesine, 2. maddede yer alan sınırlara ilişkin aşım bulunması halinde bu aşımların bir yıl içerisinde giderilmesine, yukarıda belirtilen sürelerin uzatılması ve muafiyetlerin değiştirilmesi hususlarında başkanlık makamının yetkili kılınmasına, bu kararın kuruluş birliklerine duyurulmasına ve kurum internet sitesinde yayımlanmasına karar verilmiştir."