Yüzde 30 Kulübü tarafından düzenlenen 11. Kadın Direktörler Konferansı’nda, Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından yayımlanan bu rapor, kamuoyuna sunuldu.
2024 yılına ait Türkiye’de Yönetim Kurulunda Kadın Raporu, Borsa İstanbul’a (BIST) kayıtlı şirketlerdeki kadın temsiline dair önemli veriler sundu. Rapora göre, yönetim kurullarında görev alan kadınların oranı yüzde 17,9’dan yüzde 18,7’ye yükseldi. Ayrıca, yönetim kurulu başkanı kadın olan şirket sayısı 45’ten 50’ye çıkarken, kadın CEO sayısı 23’ten 25’e yükseldi. Ancak, BIST genelindeki 562 şirketten 191’i hâlâ yalnızca erkeklerden oluşan yönetim kurullarına sahip.
Yüzde 30 Kulübü tarafından düzenlenen 11. Kadın Direktörler Konferansı’nda, Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından yayımlanan bu rapor, kamuoyuna sunuldu. Raporda, 2024 yılı itibarıyla 562 BIST şirketinin pay sahiplerinin, 3745 yönetim kurulu üyesi atadığı ve bunlardan 1274’ünün bağımsız üye olduğu belirtildi. Kadın yönetim kurulu üyelerinin oranı ise %18,7’ye ulaşmış durumda.
KADIN TEMSİLİNİN ARTIŞI VE EŞİTSİZLİK DURUMU
2024 yılında, 191 şirketin yönetim kurulu tamamen erkeklerden oluştu ve bu oran, tüm şirketlerin yüzde 34’üne denk geldi. 2023 yılında ise bu oran yüzde 34,6 olarak kaydedilmişti. SPK’nın belirlediği minimum kadın üye oranı olan yüzde 25’i aşan şirket sayısı ise 154’ten 183’e çıkmış olsa da, tüm şirketlerin sadece yüzde 32,6’sını oluşturuyor. En az 3 kadın yönetim kurulu üyesine sahip şirketlerin sayısı 95 olarak kaydedildi ve bunlar da tüm şirketlerin yalnızca yüzde 16,9’unu oluşturuyor.
Raporda, kadınların iş gücünün yarısını oluşturmasına rağmen, yönetim kurulu koltuklarının sadece yüzde 12,7’sinde ve üst düzey yönetici pozisyonlarının yalnızca yüzde 19,3’ünde yer aldığı vurgulandı.
AYRIMCILIK VE FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ
Yüzde 30 Kulübü Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Melsa Ararat, konferansta yaptığı konuşmada, kadınların yönetim kurullarındaki temsili artıran şirketlerin artan liyakat ve fırsat eşitliği ilkelerine vurgu yaptı. Ancak, bazı şirketlerde erkek egemen yönetim anlayışının uzun süredir değişmediğine ve bu durumun kadınlara yönelik bilinçli bir ayrımcılığa işaret ettiğine dikkat çekti. Ararat, bu eşitsizliğin yalnızca düzenlemelerle aşılabileceğini belirtti.
FİNANSAL KURULUŞLARIN ROLÜ
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Yönetici Direktörü Elisabetta Falcetti de konferansta finansal kurumların rolüne değindi. Falcetti, finansal kurumların sermayeye erişimle birlikte cinsiyet çeşitliliğini artırma konusunda kritik bir görev üstlendiğini söyledi. EBRD’nin cinsiyet eşitliğini teşvik eden politikalar ve yatırım kararlarında cinsiyet kriterlerini dikkate alarak kadın liderlerin artmasına katkı sağladığını belirtti. Sorumlu finansmanın sadece kârlılık değil, aynı zamanda toplumun çeşitliliğini yansıtan sürdürülebilir büyüme sağladığını ifade etti.