İş dünyası, Mayıs 2023’te güncellenen KOBİ tanımının artık mevcut ekonomik koşullara uyum sağlamadığını savunarak yeni bir düzenleme bekliyor. Sektör temsilcileri, günümüzde cirosu 500 milyon TL’yi aşan ve 250 çalışan limitini geçen firmaların KOBİ kapsamından çıkarak birçok finansal destekten yararlanamadığına dikkat çekiyor. Aynı zamanda, emek yoğun sektörlerde cirosu limitin altında kalan ancak çalışan sayısı nedeniyle KOBİ sınıfını aşan firmaların da çeşitli desteklerden mahrum kaldığı belirtiliyor. Bu bağlamda, iş dünyasının ortak beklentisi, KOBİ tanımında ciro limitinin 1 milyar TL’ye, emek yoğun sektörlerde ise çalışan sayısının 250’den 500’e çıkarılması yönünde.

Veriler, enflasyonun ciro limitini erozyona uğrattığını ortaya koyuyor. TÜİK verilerine göre, Mayıs 2023 ile Şubat 2025 arasındaki dönemde TÜFE yüzde 122 artış gösterdi. Bu durumda, Mayıs 2023’teki 500 milyon TL’nin bugün 1 milyar 110 milyon TL’ye denk geldiği görülüyor.

KOBİ TANIMINDAKİ GÜNCELLEME İŞ DÜNYASI İÇİN KRİTİK

Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, KOBİ tanımının cirolarla uyumlu hale getirilmesinin, hem kamu hem de özel sektör için büyük önem taşıdığını belirtti. Sönmez, kamu kaynaklarının teşvik programlarının hedeflerine göre kullanılması gerektiğini ifade ederek, gerekli değişikliklerin yapılmasının önemini vurguladı. TÜRKONFED’in 2024 yılı üçüncü çeyreğinde gerçekleştirdiği Finansmana Erişim Anketi’ne katılan üyelerin yüzde 64,3’ü KOBİ tanımının güncellenmesi gerektiğini belirtmişti. Bu da, mevcut KOBİ tanımının günümüz ekonomik koşullarına uygun olmadığına dair güçlü bir taleptir.

CİRO LİMİTİ 1 MİLYAR TL’YE ÇIKMALI

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, mevcut KOBİ tanımının birçok firmanın "büyük ölçekli" olarak kabul edilmesine yol açtığını belirterek, bu durumu düzeltmek için ciro üst limitinin 1 milyar TL’ye çıkarılması gerektiğini ifade etti. Tecdelioğlu, bu değişikliğin teşvik ve desteklerden faydalanabilmek adına kritik olduğunu vurguladı.

 ‘BÜYÜK ORTAK’ KURALI DEĞİŞMELİ

Hepsiburada, Kadın Girişimciliğini Destekleyen Çalışmalarını Birleşmiş Milletler CSW69 Etkinliklerinde Tanıttı Hepsiburada, Kadın Girişimciliğini Destekleyen Çalışmalarını Birleşmiş Milletler CSW69 Etkinliklerinde Tanıttı

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı (İTHİB) Ahmet Öksüz, KOBİ tanımında ciro limitinin 1 milyar TL’ye yükseltilmesinin uygun olacağına dikkat çekti. Ayrıca, emek yoğun sektörlerde çalışan sayısı nedeniyle KOBİ sınıfından çıkan firmaların desteklerden mahrum kalmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Öksüz, “Büyük ortak” kuralının da değiştirilmesi gerektiğini savunarak, her şirketin kendi içinde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

KOBİ TANIMI GÜNCELLENMELİ

TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sanayi Meclisi Başkanı Şeref Fayat, KOBİ tanımının enflasyon farkı göz önünde bulundurularak güncellenmesi gerektiğini belirtti. Fayat, özellikle emek yoğun sektörlerde, ciroyu aşmadan çalışan sayısının fazla olmasının KOBİ dışı kalmaya yol açtığını ifade etti ve bu nedenle çalışan başına sağlanan desteğin etkili olabilmesi için KOBİ tanımının güncellenmesi gerektiğini savundu.

ÜRETİM AKSAKLIKLARI YAŞANIYOR

Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkanı Ömer Karadeniz, KOBİ tanımındaki mevcut limitin, yüksek enflasyon nedeniyle birçok firmanın desteklerden yararlanamamasına neden olduğunu söyledi. Karadeniz, KOBİ sınıfına dahil olamayan sanayicilerin projelerini askıya almak zorunda kaldığını belirterek, ciro üst limitinin tekrar güncellenmesini talep etti.

İş dünyası temsilcileri, KOBİ tanımındaki güncellemenin, finansmana erişim ve sanayinin devamlılığı açısından kritik olduğunu vurguluyor.