KOSGEB Başkanı Kurt, 2021 yılını değerlendirdi, 2022’de öncelikli gündem maddelerinin başında Ar-Ge’nin ticarileşmesinin geldiğini söyledi.
KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, 2022 yılında yalnızca KOSGEB’in değil bütün Ar-Ge projelerinin ticarileştirilmesi konusunda çaba harcayacaklarını kaydederek “2022 yılı için Ar-Ge’nin ticarileştirilmesi temel konularımızdan birisi olacak.” dedi.
KOSGEB Başkanı Kurt, çevrim içi toplantıda başkan yardımcıları, daire başkanları, müdürler, KOBİ uzmanları ve KOBİ uzman yardımcıları ile bir araya geldi. Konuşmada 2021 yılının değerlendirmesini yapan Kurt, 2022 yılında ele alacakları öncelikleri konulardan bahsetti.
Kurt özetle şu açıklamalarda bulundu:
70 Bin İşletmeye Destek
Bu sene yaklaşık 70 bin işletmeye destek ödemesi gerçekleştirdik. Bu, KOSGEB için gerçekten iyi bir rakam. Bu kadar işletmeye dokunabilmek çok önemli. Bu gerçekleşmeleri sahadaki ekibimiz vasıtasıyla yaptık. Bu çalışmalarda emeği geçen çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. 2022 yılında da bu performansımızı güçlü bir şekilde devam ettireceğimize inanıyorum.
TEKNOYATIRIM’da İyileştirmeler
Ülkemizin cari açığını gidermek amacı ile vermiş olduğumuz TEKNOYATIRIM Destek Programımız var. Bu programımızın uygulama süreçlerinde iyileştirmeler yaparak, destek programının uygulamasına yönelik başvuru ve ödeme süreçlerini kısalttık. 2021 yılı içerisinde 131 adet TEKNOYATIRIM projesine destek sağladık.
“2022 Yılında Ar-GE Temel Konumuz”
2022 yılı için Ar-Ge’nin ticarileştirilmesi temel konularımızdan birisi olacak. Yalnızca KOSGEB olarak vermiş olduğumuz Ar-Ge desteklerinin ticarileştirilmesi değil de bütün Ar-Ge projelerinin ticarileştirilmesi ve ekonomiye kazandırılması konusunda çaba harcayacağız. Bu konuda çözüm üreten bir kuruluş olmayı hedefliyoruz.
500 Milyon Kredi Hacmi
Yine 2021 yılında ülkemizde yaşanan doğal afetlerde KOSGEB olarak KOBİ’lerimizin yanında olduk. Ülkemizin farklı bölgelerinde farklı afetler yaşandı. Bu bölgelerde hasar gören KOBİ’lerimize finansman desteği sağladık. Bu sayede 500 milyon liralık kredi hacmi oluşturduk. Bu bölgelerde sürece katkı sağlayan bütün çalışma arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum.
Soğuk Zincir İyi Gidiyor
Soğuk zincirin finansmanı için bir program devreye aldık. Bu programı takip ediyoruz. Türkiye’de fahiş fiyatlarla dağıtılan gıda fiyatlarının düşürülmesine katkı sağlamak amacıyla böyle bir program başlattık. Şu anda bu destek programında iyi bir aşamaya geldik.
Tedarikçi Geliştirme
Yeni yeni destek alanları oluşturmak istiyoruz. Bu alanlardan bir tanesi de tedarikçi geliştirme alanı. Şu anda ihracatımızda otomotiv sektörü birinci sırada yer alıyor. Bu sektördeki üretimin yerlilik oranlarını arttırmak istiyoruz. Bu konuda Sanayi ve Teknoloji, Bakanlığımızın yürütmüş olduğu bir program var. KOSGEB olarak biz de bu programa dahil olduk. Ayrıca ASELSAN ile bir protokol imzaladık. Bu protokol sayesinde ASELSAN’ın tedarik zincirine KOBİ’lerimizin katılımını kolaylaştıracağız. ASELSAN’ın çok geniş bir ürün kataloğu var. Bu katalog içerisine KOSGEB aracılığı ile yeni ürünler ekleyecek firmaları bulacağız.
İşin Belkemiği
Girişimcilik çok çok önemli bir hale geldi. Daha önceki dönemlerde belki bu kadar ön planda değildi. Katma değeri yüksek ürünler üreten ve bilgi teknolojilerine giriş yapan gençleri bu ekosisteme katkılar sağladı ve çok güzel örnekler çıktı ortaya. KOSGEB, girişimcilik konusunda işin belkemiğini oluşturuyor.
2022 Yılında da Güçlü Bir Şekilde Devam Etmek İstiyoruz
Katma değerli ve yüksek teknolojili ürünlerin üretilmesi, KOBİ’lerin ihracat kapasitelerinin arttırılması konularında desteklerimiz var. İşletmelerimiz Avrupa Birliği üyesi ülkelere ihracat gerçekleştiriyor. Bu fonksiyonu birkaç kademe daha yukarı çekerek 2022 yılında da güçlü bir şekilde KOBİ’lerimize desteği devam ettirmek ve süreçlere katkı sağlamak istiyoruz.