Site icon Kobi Haberleri

Sevk İrsaliyesi Nedir, Nasıl Düzenlenir?

ftr 1

Sevk İrsaliyesinde Bulunması Gereken Bilgiler

Sevk irsaliyesi düzenlemek isteyen kişi ve işletmelerin Sevk İrsaliyesinde Bulunması Gereken Bilgiler çerçevesinde irsaliyelerini düzenlemesi gerekmektedir. Sevk İrsaliyesinde Bulunması Gereken Bilgiler şunlardır;

Sevk irsaliyesinin düzenlenme tarihi
İrsaliyeye ait belge numarası
Gönderimi yapılan malların cinsi ve miktarına yönelik bilgiler
İrsaliyeyi düzenleyen kişi ve firmaya yönelik bilgiler ( Kişinin ad ve soyad bilgisi, unvanı, iş adresi, hesap numarası)
Müşteriye ait bilgiler ( ad ve soyad, ticari unvan, vergi numarası, vergi dairesi, iş adresi, teslimat adresi)
Malların sevk tarihi ( saat ve dakika olarak da bildirilmelidir.)
Malları taşıyan personel ya da şoföre ait bilgiler ( isim, Soyisim, TC. kimlik no )
Kargo firması ile yapılan gönderimlerde ( Ticari unvan, Vergi numarası)
Malın gönderileceği adres bilgileri
Noter tasdik mührü
Sevk İrsaliyesini düzenleyen kişinin imzası
Malı teslim eden kişi ve kişilerin imzası
Malı teslim alan kişinin imzası

Gibi bilgiler çerçevesinde Sevk İrsaliyesi düzenlenmelidir. Genellikle sevk irsaliyesi düzenlemek isteyen kişi ve işletmeler kâğıt üzerinde irsaliye düzenleyebilecekleri gibi e-irsaliye programlarından da yararlanarak sevk irsaliyesi düzenleyebilmektedir.

Sevk İrsaliyesi ve Fatura Arasındaki Farklar

Sevk irsaliyesi, satışı yapılan bir malın depodan çıkarıldığını ve alıcıya teslim edildiğini kayıt altına alan belgelere verilen isimdir. Faturalar ise ürün satışı sonrasında kesilen ve ürün satışının kesinleştiğini gösteren belgelere verilen isimdir. Bu nedenle Sevk İrsaliyesi ve Fatura arasında farklar bulunmaktadır.

Faturalarda yer alan ürün satış tarihi, ödeme tutarı vb. bilgiler sevk irsaliyelerinde bulunmamaktadır.
Faturalar satıcı firma tarafından kesilirken sevk irsaliyelerini kesen ise taşıyıcı firmaya göre farklılık göstermektedir. Ürünleri satın alan firma taşıma işlemi gerçekleştirdiği takdirde sevk irsaliyesini kendisi düzenleyebilmektedir.

Sevk irsaliyesi ve fatura arasındaki başlıca farklar bunlardır.

Sevk İrsaliyesinden Kaç Gün Sonra Fatura Kesilmelidir?

Sevk irsaliyesi ile mal ve hizmetlerin taşındığını kayıt altına alan işletmelerin sevk irsaliyesi kesim tarihinden sonraki 7 gün içerisinde fatura kesme yetkisi bulunmaktadır. Genellikle sevk irsaliyesi düzenleyen firmalar sevk irsaliyesi ile beraber faturalarını da alıcı firmaya iletmekte ve böylece satışı yasallaştırmaktadır.

Sevk İrsaliyesi Kim Tarafından Düzenlenir?

Sevk irsaliyesi, ürün ve hizmet satışı yapan ve ürün ve hizmetleri satın alan tüketicilere ulaştırmak zorunda olan kişi ve işletmeler tarafından düzenlenir.

Satılan ürün ve hizmetler satıcı tarafından taşındığı durumlarda sevk irsaliyesi düzenleme görevi satıcılara aittir. Fakat satılan ürün ve hizmetleri alıcı firma taşıdığı durumlarda ise sevk irsaliyesinin alıcı tarafından düzenlenmesi gerekmektedir.

Sevk İrsaliyesi Kaç Nüsha Düzenlenir?

Sevk irsaliyesinin en az 3 nüsha olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Düzenlenen sevk irsaliyelerinin 2 tanesi ürün ve malları taşıyan araçta bulunmaktadır.

3 adetten az sevk irsaliyesi düzenlendiğinde ya da satılan malları taşıyan taşıyıcılara 1 adet olarak verilen sevk irsaliyesi verildiği durumlarda, ilgili yönetmelik kapsamında sevk irsaliyesi hiç düzenlenmemiş olarak sayılmaktadır.

Sevk irsaliyelerinin hangi nüshası müşteriye verilmelidir sorusuna yanıt arayan kişilerin ise ilk iki nüshayı müşterilerine vermesi gerektiğini bilmelidir.

Sizler de bunları göz önünde bulundurarak sevk irsaliyelerinizi düzenleyebilir ve yasal bir şekilde sattığınız malların gönderimini yapabilirsiniz.

Sevk İrsaliyesi Zorunlu Mudur?

Herhangi bir mal sevkiyatı gerçekleştirecek işletmelerin sevk irsaliyesi düzenleme zorunluluğu bulunmaktadır.

İşletmeler, firmalarına ait depolar arasında transfer yapacak dahi olsa mal transferi yaparken sevk irsaliyesi düzenlemek zorundadır. Bununla beraber toptan ya da perakende satış yapan kişilere gönderilen mallar için de sevk irsaliyesi düzenleme zorunluluğu bulunmaktadır. Her ne kadar taşıma yapılan araçta ürünlerin satıldığına dair bir fatura bulunsa da faturalar sevk irsaliyesi yerine gösterilememektedir.

Sevk İrsaliyesi düzenleme zorunluluğu bulunmayan yalnızca bir durum vardır. Tüketicilerin satın aldıkları ürünleri kendi naklettiği durumlarda sevk irsaliyesi düzenleme zorunluluğu ortadan kalkmaktadır. Bu gibi durumlarda ürün satışı sırasında müşteri adına kesilen faturalar ya da fişler yeterli olmaktadır.

Sevk İrsaliyesi Fatura Yerine Geçer Mi?

Sevk İrsaliyesi, ürün nakli sırasında kesilen irsaliyelere verilen isimdir ve yalnızca satışı yapılan ürün ve hizmetlerin adrese teslimatı için düzenlenmektedir. Sevk irsaliyesinin asıl amacı satışı yapılan ürünlerin depodan çıktığını ve teslimat adresine ulaştığını göstermektir. Bu nedenle sevk irsaliyesi fatura yerine geçmemektedir.

Sevk irsaliyesi dahilinde ürün teslimatı yapan işletmelerin teslimat sonrasında ödeme alabilmeleri için fatura düzenlemeleri gerekmektedir.

İrsaliyeli Fatura Nedir?

İrsaliyeli fatura hem sevk irsaliyesinde hem de faturalarda bulunması gereken bilgilerin yer aldığı fatura türüne verilen isimdir. Sevk irsaliyesi ve fatura kesmek yerine İrsaliyeli faturaları tercih eden markalar bir belgeyi hem fatura hem de sevk irsaliyesi olarak kullanabilmektedir.

İrsaliyeli fatura kesmek isteyen işletmeler belirli bilgilere yer vererek fatura kesimi yapabilmektedir;

Maliye Bakanlığı Klişesi veya Noter Tasdiki
İrsaliyeli Fatura ibaresi
Satılan ürün ve hizmetlerin; adı, miktarı, cinsi, fiyatı veya tutarı
İrsaliyeli faturayı düzenleyen işletmeye ait bilgiler ( Ticari unvan, Şirket Vergi Kimlik Numarası, Vergi Dairesi)
İrsaliyeli faturayı düzenleyen kişiye ait bilgiler
Mal ve hizmetleri alan firmaya ait bilgiler ( Ticari Unvan, Vergi No, Vergi Dairesi )
Mal ve Hizmetleri satın alan firmanın teslimat adresi
İrsaliyeli Faturaya ait sıra ve seri no bilgileri
Faturanın düzenlendiği saat ve tarih
Faturayı düzenleyen kişinin imzası
İrsaliyeli Faturayı basan matbaaya yönelik bilgiler
KDB oranı ve tutarına ait bilgiler

Dahilinde sizler de İrsaliyeli fatura kesebilir ve böylece hem fatura hem de sevk irsaliyesi kesme derdinden kurtulabilirsiniz.